fbpx
Skip to content Skip to footer
6svibanj

[AGROKLUB] Govorili su nam da šparoga neće uspijevati kod nas, no mi smo zaključili da bi moglo biti u redu i – upalilo je!

Partneri Ines Dundović i Jan Marinac ove godine imaju prvu berbu šparoga, ali mladi i poduzetni uzgajaju i drugo sezonsko povrće. Planovi su im veliki, ali uopće se ne boje da će zacrtano ostvariti.

Mladi su, planovi su im veliki, ali uopće se ne boje da će zacrtano ostvariti i uspjeti, kaže nam Ines Dundović, diplomirana inženjerka agronomije koja se s partnerom Janom Marincem, ekonomistom, prije tri godine odlučila za sadnju šparoga. Ove godine njihova firma, Veggie d.o.o., koja postoji tri godine, ima prvu berbu na jednom hektaru, a na drugom sjeme za sadnice. Prosječan urod šparoge je 5 tona/ha, a plan im je, otkriva nam Ines, uzgajati šparoge na pet hektara.

Ideja je potekla od Jana. Razmišljali smo što saditi, htjeli neki trajni nasad. Uvjeravali su nas da neće uspijevati, no mi smo zaključili da bi moglo biti skroz u redu i upalilo je!“, kaže Ines.

Grade i vlastitu hladnjaču

Uz šparoge, na površini u mjestu Razljev u Općini Križ pokraj Ivanić Grada, što je sam rub Zagrebačke županije, sade i drugo povrće. Uz plavi krumpir i industrijsku rajčicu, kreće i uzgoj ostalog sezonskog povrća: od krastavaca, blitve, mrkve, peršina, ali i mahuna za kojima je, naglašava Ines, velika potražnja. Tu je i nekoliko sorata salata, cikla… Polako im se realizira i plan o gradnji hladnjače. Naime, cilj im je da s polja imaju 20 metara do hladnjače kako ne bi gubili na kvaliteti proizvoda. U prostoriji pokraj hladnjače bit će pakirnica u kojoj bi pakirali sušene rajčice u staklenke s uljem.

Dobili smo papire, sve legalizirali i imat ćemo svoju hladnjaču. U planu nam je i do kraja godine otvoriti pogon za preradu u staroj kući koju imamo“, otkriva nam planove.

Stiže im uskoro i traktor koji su nabavili kroz mjere ruralnog razvoja. Naime, još u prvom krugu su se prijavili na natječaj za mlade poljoprivrednike odnosno operaciju 6.1.1. te im je odobrena potpora u iznosu od 50.000 eura.

Više pročitajte na: AGROKLUB.com